Over de Taaltoverfee

IMG-20180924-WA0013 (2).jpegVerwoorden wat mijn hart en dat van anderen sneller doet slaan is een van mijn passies en talenten, waarbij mijn oog voor detail en het kunnen afstemmen op de ander goed van pas komen.

Het begon allemaal met poëzie en liedjes in mijn jeugd. In de afgelopen vijftien jaar verdiepte ik me ook specifiek in lyriek, (korte) verhalen, voorbeschouwingen van evenementen, artikelen, interviews en recensies van cd’s, optredens, exposities en andere tentoonstellingen. Toen meer en meer mensen een beroep gingen doen op mijn geïnspireerde schrijfwerk en vloeiende pen ontdekte ik dat ik anderen graag van dienst ben bij hun zoektocht naar de juiste woorden en de juiste toon. Dat doe ik nu zo’n vijftien jaar, maar sinds 2013 op freelance basis en sinds 2015 middels mijn eigen onderneming. Sinds 2017 ben ik via InterVoiceOver ook beschikbaar voor stemwerk.

Opleiding
Ik had het geluk om mijn middelbare schoolperiode nog in het karakteristieke gebouw van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee te Zwolle door te kunnen brengen. Vervolgens studeerde ik een jaar Culturele & Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool Utrecht, vanuit de gedachte ‘iets praktisch’ te willen doen na zes jaar leren. Ik behaalde mijn propedeuse in 2001 met een essay over de christelijke drie-eenheid ‘Hoop, geloof en liefde’ (1 Korintiërs 13:13) die ik gedeeltelijk buiten de religieuze context beschouwde, want bekeek en vertaalde naar de seculiere context van de hedendaagse samenleving.

Een diepgaande interesse in kunst, muziek en mystiek binnen de (in de eerste instantie Arabisch-sprekende) moslimwereld deed me echter mijn koers veranderen om Arabische taal en cultuur te gaan studeren, eerst aan de Universiteit Utrecht (2001-2002) en later aan de Universiteit Leiden (2004-2007). Daar volgde ik een minor in de culturen en religies van het oude Nabije-Oosten met een focus op het heilige huwelijk en behaalde ik mijn bachelor met een scriptie die de iconografische ontwikkeling van de dierenfabel Kalila wa-Dimna in kaart bracht. Dat, vanuit het perspectief van middeleeuwse Arabische manuscripten die uitgingen van Ibn al-Muqaffa`‘s 8e eeuwse vertelling van een oudere Perzische verhalencollectie; verhalen, die op hun beurt voortkwamen uit een vorstenspiegel voor prinsen in het Sanskriet getiteld Panchatantra (The Five Principles), daterend uit ca. de 3de eeuw BCE.

Gefascineerd door de rol en de status van munshidin (zangers van devotionele muziek, geregeld soefizangers) in het hedendaagse Egypte schreef ik me in voor de masteropleiding Islamic Studies aan de Universiteit Leiden in 2007. Toen de masteropleiding te kort bleek voor mijn onderzoeksplannen, koos ik in 2008 voor het programma van de uitgebreidere Engelstalige research master. Door een serie gebeurtenissen wijzigde ik mijn onderzoeksinsteek eerst naar het identificeren van islamitische elementen in Hazrat Inayat Khan’s Westerse soefisme, om uiteindelijk af te studeren met een scriptie die inzoomt op de rol van muziek in zijn mystiek.

Vrije tijd
Ik schrijf geregeld poëzie, verhalen en liedjes in het Nederlands en Engels. Als je daarin geïnteresseerd bent: lees vooral verder middels de categorieën onderaan deze website. Daarnaast heb ik een grote passie voor muziek: als ik iets doe met taal staat er eigenlijk altijd muziek aan. Een deel van de muziek die mij inspireert bewaar ik in een speciale afspeellijst op YouTube; die is hier te vinden.

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen aan mijn eerste kinderverhaal, De reis van de ster die een staart had, waarin de hoofdpersoon, het meisje Safiya, bij toeval een betoverend geheim op het spoor komt dat te maken heeft met de geschiedenis van de godinnen cultussen in het getergde Midden-Oosten. De reis van de ster die een staart had verweeft mythen en legenden, folklore en verhalen uit verschillende religieuze tradities. Het is een verhaal dat resoneert met de eeuwenoude drie-eenheid van geloof, hoop en liefde, bedoeld om kinderen en vooral meisjes te inspireren hun eigenheid en talenten te waarderen en in te zetten in de veeleisende en vaak gecompliceerde wereld van vandaag de dag.

Aya woont met haar dochter op het Veluwse platteland. Ben je benieuwd naar Aya’s CV? Dat vind je op haar LinkedIn pagina.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close